dryfood

Præ eller pro?

Hunde fordøjer maden omtrent dobbelt så hurtigt som mennesker, så en velfungerende mave-tarmkanal er ekstrem vigtig for en sund hund. Præ- eller probiotika i hundefoderet kan være en god hjælp.

Præbiotika og navnlig probiotika har været kendt i kosttilskud til mennesker i lang tid. Probiotika er sunde bakterier, der kan indgå i tarmens bakteriestammer, mens præbiotika er stoffer, som de sundhedsfremmende bakterier kan leve af. Præbiotika stimulerer altså udviklingen af de sunde bakterier i tarmen, mens probiotika direkte indgår i tarmfloraen.

Bakteriesamfundet i tarmen er komplekst og rummer omkring 500 forskellige typer bakterier. Mennesker og dyr har deres egen personlige sammensætning af bakterier i tarmsystemet, og allerede ved fødslen etableres der en tarmflora. Tarmsystemet udgør en ekstrem stor del af både menneskers og dyrs immunforsvar, så det er vigtigt, at bakteriesammensætningen er sund og god.

Præbiotika
Præbiotika er komplekse sukkerarter, som selektivt stimulerer væksten af de gode bakterier i tarmen. De går under navnet FOS for Fructo-Oligo-Sacharides og tilhører gruppen af ikke-fordøjelige kulhydrater. De kan altså ikke indgå i kroppens naturlige fordøjelsesproces, og det betyder, at de bedre kan gøre gavn i koloniseringen og væksten af gavnlige bakterier.

Selvom det er sukkerarter, der tilfører foderet sødme, påvirker de ikke blodsukkeret og de indeholder ikke ekstra kalorier.

Præbiotika bidrager til en længere og tykkere tyndtarm, og den større slimhinde gør optagelsen af andre næringsstoffer meget mere effektiv.

Hvis du er på udkig efter præbiotika i foderet, kan du kigge efter ingredienser som cikorierod, roetrævler og hvidløg.

Kæledyr med tarmsygdomme bør ikke fodres med præbiotika.

Probiotika
Probiotika er levende, gavnlige bakterier i dyr og menneskers fordøjelseskanal. De fremmer optagelsen af næringsstofferne, bekæmper væksten af de sygdomsfremkaldende bakterier og virker præventivt på gærorganismer, der kan forårsage hud- eller øreinfektioner. De hjælper til at fastholde den naturlige, bakterielle balance i tarmen. Probiotika er også kendt under betegnelsen DFM for Direct-Fed-Micro organisms.

De gode bakterier i tarmen optager plads, så der er mindre plads til de typer af bakterier, der gør mennesker og dyr syge. De hjælper til at optimere optagelsen af næringsstoffer, antioxidanter og mineraler. Faktisk kan probiotika i foderet hjælpe til at stoppe diarre, stimulere fast afføring og reducere inflammation, hvis dit kæledyr har irritabel tarmsygdom.

Probiotika styrker også immunsystemet, og tidligere forsøg har vist, at de gavnlige bakterier styrker antistofniveauet i blodet, så vira lettere nedkæmpes.

Hvornår har dyrene brug for pro- og præbiotika?
Sunde og raske hunde tager ingen skade af probiotika eller præbiotika i foderet. Men stofferne kan være yderst gavnlige, hvis hunden f.eks. har været syg eller lever under stressende vilkår. Det kan f.eks. være, hvis hunden er blevet flyttet fra sine vanlige omgivelser, eller hvis familien er blevet udvidet med et nyt medlem. Kostændringer kan også medføre et behov for et ekstra skud af de gavnlige bakterier.

Men hvis hunden får antibiotika, bør du undgå probiotika, da de to – som navnene antyder – modarbejder hinanden. Du kan dog godt give din hund foder med probiotika under en penicillinkur – blot du venter fire timer efter penicillinen.

Probiotika er godt for dyr med blød afføring og diarre, og du kan roligt give dyr med irritabel tarm disse gavnlige bakterier. Præbiotika, derimod, bør ikke gives til hunde med tarmsygdomme, da de komplekse sukkerarterne kan fodre den gær, der ofte er årsagen til tarmproblemerne.

Præbiotika, probiotika eller en blanding af de to, der går under betegnelsen symbiotics findes i det meste premium hunde- og kattefoder. Du vil dog kun kunne finde probiotika i tørfoder, da foder på dåse er lavet ved meget høje temperaturer, så alle bakterier – gode som dårlige – er slået ihjel. Foderet er kommet på dåse, før det køles ned. Tørfoder er også lavet ved meget bakteriedræbende temperaturer, men efter kogning, tørring og nedkøling kan probiotika tilsættes.

Kilder: petsolutions.com og biotechacademy.dk

Udgivet under ,

Efterlad en kommentar

Du skal være logget ind for at kommentere