grain

Kornfrit hundefoder – godt for hunden eller bare god marketing?

Kornfrit – grain free – hundefoder tager markedsandele fra det traditionelle hundefoder. Det er blevet et salgsparameter, at foderet ikke indeholder kornsorter, men kun få hundeejere har reel viden om emnet.

Fri for korn, men hvad er der så i?

Foretrækker du et kornfrit hundefoder, fordi du gerne vil give hunden meget kød, så er det en god idé at kigge nærmere på produktets ingrediensliste. Er der meget kød i foderet, eller er kødet bare erstattet af en anden kulhydratkilde? Hvor mange procent kød indeholder det foder, du bruger i øjeblikket?

Der er kornfri produkter på markedet, der indeholder langt mindre kød, end nogle af de gode traditionelle produkter gør, og det er altså vanskeligt at argumentere for, at du skal betale høj pris for ærtemel.

Er min hund en ulv?

Din hund er ingen ulv. Siden tamhunden blev gjort tam har den igennem de titusindvis af år, der er gået, ændret mindst ti gener, der har optimeret dens evne til at få ernæringsmæssigt udbytte af både stivelse og fedt set i forhold til stamfaderen, altså ulven.

En teori til en forklaring af fænomenet er, at de tidlige tamhunde levede af stivelsesrige rester fra de husstande, de boede i nærheden af.

Er korn ikke bare korn?

Korn er ikke bare korn. Der er store forskelle på de forskellige kornsorters ernæringsmæssige styrker og svagheder. Vil man have mange kostfibre, så er bulgur godt. Vil man have mange antioxidanter, så er majs et godt valg.

Hvad så med kornallergi?

Det er meget usandsynligt, at der findes hunde, der er allergiske for alle kornsorter. Fødevareallegi er knyttet til en proteinkilde, og der er store forskelle på kornsorter. Derfor er det lige så fjollet at forsøge at undgå ris, hvis hunden er allergisk over for hvede, som det er at forsøge at undgå laks fordi hunden er allergisk over for oksekød.

De proteinkilder, som er hundens hyppigste allergener, er – i faldende orden – oksekød, mælkeprodukter, hvede, kylling og æg.

Hvad så med lagermider i kornholdige produkter?

Lagermider er som udgangspunkt uskadelige for hunde, men der findes et relativt lavt antal hunde, der er allergiske over for lagermider.

Det er en god idé at opbevare hundefoder tørt og køligt i lukket beholder for at minimere risikoen for lagermider i hundefoderet.

Skal jeg så ikke vælge kornfrit foder til min hund?

Hvis det gør både dig og din hund glade, så er der ingenting, der taler imod kornfrit hundefoder. Følelsesmæssige argumenter er gode nok, når der ikke findes videnskabeligt funderet viden, der taler imod. Men det vigtigste spørgsmål – når du skal vælge din hunds ernæring – er ikke, hvad der ikke er i foderet, men hvad er der i foderet.

Så det bedste råd må være: Læs ingredienslisten nøje, og spørg din hundefoderforhandler, hvis du er i tvivl om indholdet efter at have læst på lektien.

Udgivet under ,

Efterlad en kommentar

Du skal være logget ind for at kommentere